Tema 2022


KLASSISKE DAGES TEMA 2022


”Fuglen under himlen”


Introduktion v/ Janne Thomsen, festivalleder


Med Klassiske Dages tema ”Fuglen under himlen” åbnes der for et sandt overflødighedshorn af herlig musik.  Titlen er frit inspireret af Kierkegaards’ ” Lilien paa marken og fuglen under himlen”, der handler om, hvor meget vi mennesker kan lære af naturen.


Fuglenes sang


Fuglenes sang har inspireret og er blevet imiteret i et væld af musikalske værker lige fra Vivaldis sprælske fløjtekoncert ”Il Cardellino” (guldfinken) og Mozarts fuglemenneske Papageno i operaen ”Tryllefløjten” til ”Blackbird” af The Beatles og Schuberts’ Schwanengesang. Schumann byder i sit skønne klaverværk ”Waldscenen” på ”Fuglen som profet”. 

Fra tid til anden får det engelske BBC lyst til at vide, hvilket stykke musik lytterne bedst kan lide, hvis de kun må vælge ét værk. Valget faldt ofte på Ralph Vaughan Williams sublimt smukke ’The Lark Ascending’. I år fejrer vi 150-året for Vaughan Williams’ fødsel, og han er ikke det eneste fødselsdagsbarn på Klassiske Dages program. For den franske komponist César Franck, som blev født for 200 år siden, hyldes ligeledes med en opførelse af hans skønne romantiske Kvintet i f-mol for strygere og klaver.

Den franske komponist og ornitolog, Olivier Messiaen, hvis musik nok er den, der i allerhøjeste grad har ladet sig inspirere af fuglenes sang, har komponeret værket ”Le Merle Noir” (solsorten), som er en så réel og naturtro repræsentation af solsortens sang, at jeg har kollegaer, der sværger, at de har kunnet føre dybdegående samtaler med netop denne fugleart for åbent vindue ud i baghaven. Messiaen har ligeledes skrevet ”La Colombe” (duen)”,                                                   som vi skal høre gengivet i en frit improviseret version med en egen fuglesang for soloklaver.


Fri som fuglen


At være fri som fuglen, er et yndet udtryk. Hans-Jørgen Schantz, forfatter og lektor ved Aarhus universitet, som gik bort i januar, skrev: ”Frihed er et ord, vi alle er vilde med. For vi er vilde med frihed, og vi ønsker valgfrihed, frihandel, friskoler, ytringsfrihed og ikke mindst fri sex. Selv bilreklamer lover os frihed.” I sin bog ”Frihed” stillede Schantz spørgsmålet, hvad ordet i sin egentlige forstand betyder, og bemærker, at ordet ikke har nogen entydig kernebetydning.

Dette danner temaet for det foredrag og koncertprogram, der ikke mindst er et særligt tilbud til kommunens gymnasieelever, efterskoleelever. Det præsenteres ligeledes til koncerten på Nr Vosborg, hvor der tematiseres ved præst, filosof og forfatter Caspar Wenzel Tornøe, som netop er aktuel med en ny bog om sandhed og frihed. 

Nr. Vosborg er et sandt mekka for alle ornitologer, da der kan opleves helt op mod 50 arter og den 3. september 2022 åbner udstillingen ”50 år med fugle i Vestjylland” med kunstner Jens Overgaard, hvor vi ved Klassiske Dages koncert i herregårdens smukke rammer,bl.a. skal høre Ravels lyriske ”Gåsemor-suite” samt Dvoraks velkendte kvartet ”Den Amerikanske”, som efterligner kaldet fra en skarlagenrød tanager, en sangfugl, som Dvorak hørte, mens han vandrede i Iowas landskab i 1893. Da Dvorak var irriteret over den skarlagenrøde tanagers uophørlige kald, optræder denne i tredje sats, repræsenteret af høje motiver. 

Naturvidenskaben

Sigurd Barrett favner i år netop naturvidenskaben, og vi glæder os til atter engang at byde velkommen til Klassiske Dages børnekonsulent, som, sammen med balletskolens dygtige dansere og andre unge talenter, vil introducere klassisk musik og Sigurds egne sange så som ”Vi vil undersøge verden”, ”Vi flyver på tværs af vort univers” og ”Pas godt på vores jord” med fest og farver for skolebørn i de små klasser på folkeskolerne i Holstebro Kommune. Kåret som Årets Børnebog i 2022 er netop ”Sigurd fortæller om naturvidenskab.”

Fugle og fuglesang i Danmark for 55 millioner år siden hedder en koncert på Strandingsmuseet i Thorsminde. I Molerklinterne på Mors og Fur fandt man i 2021 et komplet skelet, der sandsynligvis har tilhørt den ældste kendte sangfugl i verden. Så måske var der fuglesang i luften over Nordvestjylland allerede for 55 millioner år siden. Musik med bl.a. ”Landscape with birds” af Peter Vasks, Haydn m.fl.


Mod og frihed


Traditionen tro er Klassiske Dage som altid nyskabende og har bestilt flere nye værker, denne gang hos den i Spanien bosiddende israelske bratschist og komponist Yuval Gotlibovich. Han har på Klassiske Dages opfordring skrevet musik til Carl Th. Dreyers stumfilm ”Jeanne D’Arc”, og denne nye musik vil nu få sin premiere som led i en filmkoncert i Holstebro.

For temaet ”Fuglen under himlen” indikerer også frihed, og himlen er jo Jeanne D’Arcs mål og bestræbelse. Man kan også se hende som en fangen fugl, der til sidst møder det himmelske lys.

”Mod” er et andet nøgleord for årets Klassiske Dage i Holstebro: Jeanne D’Arc er fri allerede i sin tro. Og dette giver hende modet til at modstå de lidelser, hun udsættes for. Hun er allerede i en anden verden.

Den russiske komponist Shostakovich har med sin musik udvist stort mod og personlighed, som viste sig at have en stærk moralsk indflydelse på hans samtid. Under stalinismens hårde og grusomme æra havde han modet til i sin musik at udtrykke sit folks elendighed ved hjælp af en ekstraordinær dramatisk følelse og at fordømme de skjulte kræfter, som dengang udryddede millioner af menneskeliv. Hans musik blev en moralsk støtte for alle, der blev forfulgt.

Ligeledes eksplosiv musik med østeuropæiske rødder ved den tjekkiske komponist Erwin Schulhoff, som ikke slap fri fra nationalsocialismens grumme kløer. Han døde i 1942 i den tyske koncentrationslejr ved Würzburg i Bayern, angiveligt af tuberkulose. 

Åbningskoncerten indledes med Schumanns smukke a-mol sonate. Schumanns sidste år henslæbte han på et asyl for sindslidende i Bonn. Her havde den romantiske tyske komponist frivilligt ladet sig indespærre efter at have forsøgt selvmord ved at hoppe i Rhinen. I løbet af sine kun 46 år kæmpede han med sit talent som pianist, komponist, debattør, musikkritiker, tidsskriftsredaktør, musikdirektør og dirigent.


”Fine Feathers” – Birds know no borders


Aspekterne ”mod” og ”frihed” er tæt beslægtede med jazzen, hvis rødder stammer fra mange historier om bl.a. modige oprør mod slaveriet. Igen i år samarbejder Klassiske Dage i vores vanlige cross-over koncert i Nørrelandskirken med jazzfestivalen ”Jazz Nights”, som ligeledes kurateres af et bysbarn, nemlig trommeslageren Anders Mogensen.


Sangen ’Blackbird’ af The Beatles, hvorom Paul McCartney har sagt, at teksten var inspireret af lyden fra en solsort i Rishikesh i Indien, blev skrevet i protest mod den racisme, der prægede USA i 1960’erne. Den skal vi høre på brydningslinjen mellem jazz og klassisk musik.


Endvidere har Søren Monrad, tidl. solopaukist i Det Kgl Kapel, der ligesom Janne og Anders, har trådt sine barnesko på Holstebro Musikskole, skrevet et nyt værk, ”Fine feathers” – birds know no borders - for jazz trio og Klassiske Dages musikere, som vi skal høre premieren på, i én af de to DR-transmitterede koncerter fra festivalen.

Søren Monrad skriver ” Tænk hvis du var en trækfugl. Du og din flok trænger til et stop for at hvile og spise. Instinktet og hukommelsen fortæller at netop dette sted var godt sidste år. Men hvad er nu det? Stedet er fuldstændig smadret, støjende og ildelugtende.”

Fine feathers er en hyldest til fuglene,friheden og naturens ukuelighed.


Flyvefærdig


Hele den musikalske fødekæde  vil – som altid – være i højsædet hos Klassiske Dage: Med DanskTalentAkademi arbejdes der på et fremtidigt projekt omkring filmprojektet Jean D’Arc med Yuval Gotlibovichs nyskrevne værk – og eleverne, der er startet på DTA i august i år,  tilbydes et ”unge stemmer-projekt”, som vil finde sted under selve festivalen ved udvalgte events.

Og, som jævnligt tilbagevendende gæster inviteres både Danmarks UngdomsEnsemble, bestående af dygtige konservatorieelever, i program med en art humlebiens flugt, fremført legende let på en kæmpe bas - og Orkester MidtVest, hele Region Midt- og Vestjyllands Symfoniorkester, som ud over dygtige amatørmusikere er en væsentlig del i bl.a. MGK MidtVests klassiske elevers uddannelse.

OMV opfører sammen med et af Danmarks største violintalenter et nordisk program m. Sibelius kendte violinkoncert, bl.a. Griegs kendte ”Morning mood”, der emmer af fuglesang og et yderst bevægende og storslået værk af finske Rautavaara med en symfoni af, bogstaveligt talt, spillevende fuglesang.  Der vil yderligere være master class for den unge og talentfulde Trio Felix, der lige har vundet Jakob Gade Fondens Guldmedalje og talentpris. Ligeledes koncerter for gymnasieelever og efterskoleelever, samt ser vi frem til ”Pink lounge” i samarbejde med Subhuset, der med stor kreativitet afholder spændende tiltag på Slagteriet. 


Hjertelig velkommen og rigtig god fornøjelse!


Janne Thomsen

Fløjtenist & kunstnerisk leder